Strona główna/Aktualności/Що буде якщо я захворію в Польщі? (..)

Що буде якщо я захворію в Польщі? Як функціонує система охорони здоров’я Польщі

27.04.2022 Ukraina

Усім відомо, що найбільша цінність у житті кожної людини - це здоров’я, адже не дарма в народі ми часто чуємо прислів'я: «Було б здоров'я, а все інше ми наживемо». Однак інколи нам може знадобитись допомога професіоналів у сфері здоров’я, представників однієї з найдавніших і шанованих професій - лікарів. Але як звернутись до лікаря в чужій країні? Куди йти? Що потрібно для цього мати?

Що буде якщо я захворію в Польщі? Як функціонує система охорони здоров’я Польщі

Для багатьох людей, які переїжджають жити в іншу країну, питання надання медичних послуг стоїть досить гостро. Медичні заклади в Польщі діляться на публічні та приватні. В залежності від того, маєте Ви страхування чи ні, допомога буде платною або безоплатною.

 Велику кількість медичних послуг, реабілітацію, перебування в лікарні та навіть купівлю певної категорії медикаментів може покрити державне страхування в Національному Фонді Охорони Здоров’я (Narodowy Fundusz Zdrowia), яке в свою чергу ділиться на обов’язкове та добровільне. Важливим нюансом є те, що виклик швидкої допомоги в Польщі, якщо вашому життю нічого не загрожує, буде платним.

 Обов’язкове медичне страхування в Польщі передбачене для таких категорій осіб: офіційно та легально працевлаштовані (крім деяких випадків, зокрема, коли особа працює за договором доручення), студенти та школярі, пенсіонери та деякі інші групи людей.

 Як правило, якщо Ви підпадаєте під одну з цих категорій і не є приватним підприємцем, усі формальності та самі внески бере на себе відповідна установа. У випадку, коли Ви не підпадаєте під жодну з цих категорій необхідно буде самостійно підписати такий догорів. Сплачуючи щомісячні внески у Вас буде можливість користуватися перевагами державного медичного страхування.

Доступ до системи охорони здоров’я Польщі для воєнних біженців з України.

Згідно зі статтею 37 Закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї держави громадяни України, перебування яких на території Республіки Польща вважається законним, мають право на медичну допомогу на території країни. Таким чином воєнні біженці з України можуть користуватись такими ж послугами, що і люди з обов’язковим чи добровільним договором про страхування.

 Mykhailo Solovienko

Konsultant ukraiński
Mykhailo Solovienko
do góry