Strona główna/Aktualności/Про можливі зміни в законі та (..)

Про можливі зміни в законі та терміни легального перебування

12.06.2023 Ukraina

Триваюча майже півтора року активна фаза 9-літньої війни з Росією надалі змушує багатьох українців шукати прихистку та спокою у різних країнах світу.

Про можливі зміни в законі та терміни легального перебуванняОдним із таких місць стала Польща та, зокрема, місто Рибник. Прийнятий ще на початку минулого року закон про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на її території передбачає, що перебування особи на підставі статусу UKR на території Польщі вважатиметься легальним протягом 18 місяців з 24 лютого 2022 року - тобто до 24 серпня 2023 року.

Оскільки війна ще не закінчилась, а термін визначений законом добігає кінця, то найімовірніше, термін перебування воєнних біженців в Польщі продовжать. Незрозумілим залишалось одне - які будуть умови й терміни подальшого перебування, але й тут уже з’явились перші відповіді. Роботу над врегулюванням питання подальшого перебування воєнних біженців з України польські парламентарі розпочали ще у квітні. Станом на кінець травня законопроект пройшов усі читанням у Сеймі, без застережень пройшов через Сенат й зараз очікує на підпис президента.

Якщо закон набуде чинності у запропонованій редакції, то загальний термін перебування таких осіб буде продовжено до 4 березня 2024 року. Також у запропонованій редакції вперше окремо візьмуть до уваги дітей з садочків, учнів, студентів та їх батьків або опікунів у випадку, якщо отримувач освіти є неповнолітнім. Якщо станом на 4 березня 2024 року особа продовжуватиме навчальний процес, то термін легального перебування зазначених в цьому пункті осіб буде продовжено до 31 серпня 2024 року. Ці ж правила щодо здобувачів освіти стосуватимуться випадків, коли особа навчається дистанційно в Україні. У цій же частині вказані особи, які не пізніше 2022/2023 навчального року розпочали навчання у професійно-технічній школі другого ступеня, вищій школі чи школі для дорослих, а отже термін їхнього легального перебування на підставі статусу UKR також буде продовжено до 31 серпня 2024 року.

Окремою частиною регулюється термін легально перебування осіб, які складають іспит на атестат зрілості (egzamin maturalny) у додатковій сесії - їхній термін легального перебування планують продовжити до 30 вересня 2024 року. Також зміни стосуватимуться й іншої категорії осіб, а саме значної частини тих, хто перебував в Польщі до 24 лютого 2022 року. Аналогічно до 4 березня 2024 року продовжать термін легального перебування осіб, у яких термін дії національних та шенгенських віз, карт тимчасового побуту, або інших вказаних в законі документів закінчився після 24 лютого 2022 року.

Отже, тепер залишилось тільки чекати на підпис закону Президентом Польщі, який після одностайного голосування в Сеймі та відсутності зауважень зі сторони Сенату, також, скоріш за все, найближчим часом буде підписано.

Konsultant ukraiński
Mykhailo Solovienko
do góry