Strona główna/Aktualności/Збільшені виплати на дітей вже з (..)

Збільшені виплати на дітей вже з січня цього року

16.01.2024 Ukraina

З нового року польський уряд збільшує виплати за урядовою програмою „Родина 500+” з 500 до 800 злотих щомісяця на дитину.

Збільшені виплати на дітей вже з січня цього року

Відповідно до закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави громадяни України, які мають статус UKR та на його підставі перебувають в Польщі, мають право на отримання, серед іншого, виплат за доглядом, до яких належить програма „Родина 500+”. Що найважливіше, для отримання допомоги у розмірі 800 злотих не потрібно подавати жодних додаткових заяв, адже ZUS самостійно змінить усе що буде для цього необхідно. У цьому місці слід нагадати, що якщо дитині, на яку отримується допомога не виповнилось 18 років, то незмінним залишається обов«язок щорічно у період з 1 лютого якомога швидше подати нову заявку з актуальними на момент подання даними для продовження виплат у новому періоді, який триває з 1 червня по 31 травня. Такі заявки можна подати за допомогою PUE ZUS, мобільного додатку mZUS, порталу Emp@tia, або за допомогою електронного банкінгу.

Оскільки право на отримання допомоги безпосередньо пов’язане зі статусом UKR, то й період коли виплачується допомога безпосередньо залежить від продовження або не продовження легального перебування в Польщі людей зі статусом UKR. На сьогодні для батьків із дітьми, які відвідують садочок, навчаються в школі, університеті тощо термін легального перебування на підставі статусу UKR продовжено до 31 серпня 2024 року. Для інших жe цей термін набагато коротший - тільки до 4 березня 2024 року, а це означає, що вже дуже скоро можна буде очікувати дії зі сторони польської влади у розв’язанні питання подальшого перебування воєнних біженців з України в Польщі.

Konsultant ukraiński
Mykhailo Solovienko
do góry