Strona główna/Aktualności/Українське водійське (..)

Українське водійське посвідчення в Польщі. Їздити можна ще довше

06.03.2023 Ukraina

23 січня Президент Польщі підписав зміни до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на її території. З багатьох нововведень, які стосуються перебування та функціонування воєнних біженців з України, польські парламентарі запровадили зміни щодо чинності українського водійського посвідчення в Польщі.

Mykhailo SolovienkoУ довоєнний час українці, які перебували в Польщі понад 185 днів і тимчасово або постійно проживали в Польщі, згідно з Законом про водіїв транспортних засобів від 5 січня 2011 р., були зобов›язані замінити водійське посвідчення українського зразка на водійське посвідчення польського зразка. Винятком було українське посвідчення водія міжнародного зразка. З початком війни та появою перших воєнних біженців з України це рішення потребувало адаптації до нових реалій. В одній зі змін закону про допомогу громадянам України запроваджено норму, яка дозволяла користуватись водійським посвідченням українського зразка без його заміни до 31 грудня 2022 р. Цьогорічні зміни від 13 січня (набули чинності 28 січня) продовжили термін дії цієї норми закону. Зокрема, передбачається, що у період з 1 січня 2023 р. по 31 грудня 2023 р. обов’язок заміни не стосуватиметься документів, які були видані компетентним адміністративним органом України. Також не потрібно буде обмінювати посвідчення водія видане компетентним адміністративним органом України, термін дії якого закінчився. Цей пункт змін стосується й тих осіб, які заїхали на територію Польщі до 24 лютого 2022 р.

Якщо у вас виникла потреба, або ж бажання замінити протерміноване українське посвідчення водія не виїжджаючи з Польщі, то зробити це можна у найближчому закордонному центрі ДП Документ (найближчий знаходиться в Кракові). З переліком документів, графіком роботи та адресами закордонних центрів можна ознайомитись на сайті установи.

Якщо ж ви вирішите залишитись у Польщі на довше, то слід заздалегідь подбати про заміну українського водійського посвідчення на польське, перш ніж дія норми про обов’язок його заміни знову почне діяти. Про перелік необхідних документів, процедуру та можливість заміни вашого посвідчення можна дізнатись у Відділі Комунікації ґміни (громади) за вашим місцем проживання. Будьте уважні на дорозі та не порушуйте.

Konsultant ukraiński
Mykhailo Solovienko
do góry