Strona główna/Aktualności/Я повертаюсь в Україну

Я повертаюсь в Україну

08.11.2022 Ukraina

Що потрібно зробити при поверненні додому

Mykhailo SolovienkoУспішні дії українських військових спонукають все більше українців повертатись до рідних домівок. Протягом декількох останніх місяців кількість українців, які повернулись додому більша, ніж кількість українців, які виїжджають за межі рідної країни. В сьогоднішньому матеріалі поговоримо про основні кроки при поверненні з Польщі в Україну.

Насамперед про найголовніше. Відповідно до статті 11 п. 2 Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території України виїзд громадянина України з території Польщі довше ніж на місяць позбавляє його статусу UKR та усіх пов’язаних із цим статусом привілеїв. Виключенням є особи, які були делеговані за кордон для виконання робіт чи послуг суб’єктами, які ведуть свою діяльність в Польщі. Простіше кажучи, якщо ви виїжджаєте на довше ніж місяць і це не є відрядження, то ваш статус буде анульовано. Можливість відновлення статусу UKR існує і передбачена цим же законом. Для цього потрібно повторно подати заяву в довільній адміністрації гміни(urzędy gminy).

Що якщо ви виїжджаєте на постійно або довше ніж місяць? Першим і по суті найважливішим кроком буде вирішення формальностей з ZUS. Згідно з інформацією на сайті установи громадянин України, який подав заяву про надання допомоги на дитину 500+ і/або сімейного опікунського капіталу, та планує виїхати за межі Польщі, повинен за допомогою спеціальної форми повідомити про це установу. Зробити це можна дистанційно за допомогою Платформи електронних послуг (PUE) ZUS. За актуальною інформацією, інструкціями та всіма змінами варто слідкувати на офіційній україномовній сторінці установи - zus.pl/ua.

Обов’язково зверніть увагу на документи та їх відповідність. Якщо у вас в Польщі народилась дитина, то слід пам’ятати про необхідність виготовлення довідки про реєстрацію набуття українського громадянства, закордонного паспорта або внесення (запис та фотографія) даних дитини в паспорт батьків. Якщо закордонний паспорт можна виготовити в закордонних підрозділах ДП «Документ», то інші дії можливі лише в консульстві та виконуються без попередньої електронної реєстрації в порядку живої черги.

Вищезазначені аспекти в практиці зустрічаються найчастіше, однак не є єдиними. Якщо ви отримуєте інші виплати на щомісячній або іншій періодичній основі, то обов’язково зв’яжіться з відповідною установою та повідомте їх про ваші наміри виїхати. Пам’ятайте, що інформація та інструкції можуть змінюватись дуже часто, тому обов’язково слідкуйте за всіма змінами та поправками в офіційних джерелах. Днями українська Міністерка з питань реінтеграції ТОТ України звернулась до українців, які виїхали за кордон, з проханням за можливістю залишатись в місцях тимчасового проживання. Зокрема, це пов’язано з наближенням непростої для всієї країни зими. Дбайте про себе та своїх рідних, добре обдумуючи подібні важливі рішення!

Mykhailo Solovienko

Konsultant ukraiński
Mykhailo Solovienko
do góry