Strona główna/Aktualności/Зміни в Спецзаконі. Що нового в (..)

Зміни в Спецзаконі. Що нового в законі про допомогу громадянам України?

12.01.2023 Ukraina

Під кінець минулого року польський Сейм майже одноголосно підтримав зміни до Закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території тієї держави. Численні зміни насамперед стосуються ущільнення систем виплат для воєнних біженців, легітимізації документа diia.pl, отримання PESEL зі статусом UKR, ліквідації в законі норм про видачу посвідок на проживання за спрощеною процедурою, змін зв’язаних з правилами проживання у пунктах масового розміщення та інші менш значущі з перспективи воєнного біженця зміни.

Mykhailo Solovienko

Зокрема, з моменту набуття чинності закону автори передбачають, що соціальні виплати або дофінансування для воєнних біженців будуть призупиняти виплачувати у випадку виїзду таких осіб з Польщі. Після їх повернення, за умови дотримання усіх вимог, що дають право на отримання виплат чи дофінансування, нарахування коштів продовжиться з місяця, в якому такі виплати чи дофінансування були призупинені.

Також зміни стосуватимуться термінів отримання номера PESEL зі статусом UKR. Відтепер воєнні біженці з України матимуть не 90 днів з моменту перетину кордону, а лише 30 днів для того, щоб отримати PESEL та статус UKR. Усім, хто планує скористатись з тимчасового захисту в Польщі та приїхав сюди раніше, буде надано можливість зробити це протягом 30 днів з моменту набрання чинності змін до закону.

Законодавці також запропонували прибрати із закону пункт про спрощену процедуру видачі посвідок на проживання. Таке рішення аргументували можливим організаційним колапсом у відповідальних за це державних установах та відсутністю на сьогодні об’єктивної потреби у такій процедурі. Законодавці вказують, що воєнні біженці згідно зі Спецзаконом мають більше можливостей, ніж в ситуації, коли б вони отримали тимчасову посвідку на проживання (вільний доступ до медичної системи Польщі, соціальні виплати та дофінансування, доступ до ринку праці та можливість вільно переміщатись в межах Шенгенської зони і її зовнішніх кордонів з документом diia.pl). Саме тому в зміненому законі автори акцентували свою увагу на легітимізації в польському законодавстві електронного документа diia.pl.

Також нововведення торкнуться допомоги воєнним біженцям з України, які проживають в місцях масового розміщення. Таким чином з 1 березня 2023 року біженці, які станом на початок дії передбаченої норми перебувають на території Польщі довше ніж 120 днів, будуть змушені покрити 50% вартості допомоги пов’язаної з їхнім утриманням в таких пунктах (але не більше 40 злотих на добу). З 1 травня 2023, при умові, що особа перебуває в Польщі понад 180 днів, покрити доведеться 75% вартості такої допомоги (але не більше 60 злотих на добу). Безплатним проживання залишиться для біженців, які перебувають в Польщі не довше зазначених вище термінів з моменту перетину кордону, або належать до однієї з вразливих груп передбачених законом (люди пенсійного віку, вагітні жінки або особи, які виховують дитину віком до 12 місяців, особи з інвалідністю, особи, які самостійно виховують на території Польщі трьох і більше дітей, малолітні особи). Зміни передбачають можливість продовження безплатного проживання для людей у важкій життєвій ситуації. Такі звернення розглядатимуться компетентними органами індивідуально.

Після голосування у Сеймі закон скерували до Сенату та до Президента. Тільки після голосування в Сенаті та підписання Президентом зміни наберуть чинності.

Mykhailo Solovienko

Konsultant ukraiński
Mykhailo Solovienko
do góry