Strona główna/Aktualności/Diia.pl обов’язковий документ?

Diia.pl обов’язковий документ?

06.10.2023 Ukraina

Чи є документ diia.pl обов’язковим для всіх? Якщо ви маєте намір перетинати кордон й надалі користуватись тимчасовим захистом - так, якщо ж ви не плануєте найближчим часом поїздок - такої потреби немає! Однак навіть у випадку, якщо ви не плануєте перетинати кордон, то документ може знадобитись вам і в інших ситуаціях.

Mykhailo Solovienko

Від моменту запровадження документа diia.pl минув понад рік. За цей час документ пройшов шлях від малопопулярної та незрозумілої для багатьох картинки на екранах своїх смартфонів до важливого документа, який допомагає безперешкодно перетинати кордон і засвідчувати свою особу у багатьох повсякденних ситуаціях.

За час існування документа в додатку mObywatel його функціонал був розширений і адаптований до нових потреб користувачів. Зокрема, сьогодні існує можливість отримання diia.pl для дітей у додатках батьків (можливість самостійно отримати документ існує тільки для дітей віком від 13 років), перевірити термін дії свого документа, а також сформувати електронний рецепт. А от можливості самого документа залишились незмінними. У поєднанні з дійсним закордонним паспортом diia.pl дозволяє перетинати внутрішні та зовнішній кордон Шенгенської зони, а також знадобиться його власникам під час ситуацій, у яких необхідно підтвердити свою особу та наявність статусу UKR безпосередньо на території Польщі.

Слід пам’ятати, що саме володіння документом не означає гарантоване збереження статусу UKR при перетині кордону. У серпні цього року Омбудсмен Польщі опублікував роз’яснення з приводу скарг на втрату статусу UKR. У ньому йдеться про те, що воєнні біженці з України, щоб не втратити статус UKR при нетривалому (згідно з законом до 30 днів) перетині кордону повинні щоразу повідомляти як мету своєї поїздки військові дії на території України та показувати електронний документ diia.pl. Такі дії дозволять прикордонникам правильно зареєструвати ваш перетин кордону і в майбутньому заощадять ваш час, адже не потрібно буде відновлювати статус UKR. Наявність у вас статусу UKR можна перевірити на урядовому сайті gov.pl у розділі "Sprawdź swoje dane w rejestrze PESEL" або в найближчій адміністрації ґміни (Urząd Gminy).

Konsultant ukraiński
Mykhailo Solovienko
do góry