Strona główna/Aktualności/Ukraina/А що з роботою? Деякі аспекти (..)

А що з роботою? Деякі аспекти пошуку роботи в Польщі для воєнних біженців

18.07.2022 Ukraina

Оскільки війна в Україні набуває затяжного характеру, а мільйони українців й надалі позбавлені можливості повернутись додому, де вони почували б себе у спокої та безпеці, то все частіше серед воєнних біженців з України постає питання пошуку роботи.

Mykhailo Solovienko

Як повідомляє польське Міністерство Родини та Соціальної Політики від початку війни в Польщі працевлаштувались щонайменше 270 тис. воєнних біженців, з яких 194 тис. це жінки. Не виключається, що ці цифри будуть ще більшими, адже місяць тому це ж міністерство інформувало про понад 200 тис. працевлаштованих воєнних біженців.

Така велика кількість працевлаштованих людей зумовлена передусім тим, що польська влада значно спростила умови працевлаштування для воєнних біженців з України. Закон про допомогу громадянам України, окрім вільного доступу до ряду державних послуг, зокрема, гарантує визначеним законом особам, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року і перебувають тут законно, доступ до ринку праці та реєстрацію в Повітовому Уряді Праці (далі ПУП). На практиці це означає, що тепер для того, щоб роботодавець працевлаштував іноземця зі статусом UKR, не потрібно виготовляти дозвільні документи. Роботодавець повинен самостійно протягом 14 днів повідомити ПУП про працевлаштування такої особи.

З формальностями розібрались, працевлаштування воєнних біженців є легальним та відносно не складним для самої особи та роботодавця процесом. Що далі? Наступним етапом є пошук самої роботи. ПУП - це інституція, одним із завдань якої є інформаційна підтримка безробітних осіб, або безпосереднє посередництво у пошуках роботи. Звертаючись до цієї інституції Ви можете ознайомитись з доступним переліком пропозицій роботодавців, або ж зареєструватись тут, щоб в майбутньому зацікавлений роботодавець зміг запропонувати вакансію. В Рибнику ПУП розміщений за адресою вул. Jankowicka 1. Наступним пропонованим державою варіантом пошуку роботи є Центральна База Пропозицій Праці, тобто державний інтернет-ресурс, на якому роботодавці розміщують доступні вакансії. Важливо, що на сайті є розділ для українців, де понад 4 тис. вакансій та опис до них розміщені українською мовою, а отже пошук роботи тут може бути значно легший. Існує також безліч комерційних сайтів з вакансіями, але ризики тут можуть бути значно більшими, тому завжди варто пам’ятати про безпеку.

Обов’язково уважно читайте умови працевлаштування в описі та в самому договорі, а в разі виникнення питань чи сумнівів консультуйтесь зі спеціалістами. Якщо виникне ситуація, коли роботодавець порушує Ваші права, то без зволікань звертайтесь до Державної Інспекції Праці: зі стаціонарного телефону 801 002 006, з мобільного 459 599 000.

Mykhailo Solovienko

Konsultant ukraiński
Mykhailo Solovienko
do góry