Strona główna/Aktualności/Ukraina/Заміна українського (..)

Заміна українського посвідчення водія - обов’язок чи за власним бажанням?

12.02.2024 Ukraina

Оскільки робота над змінами до закону про допомогу громадянам України ще триває, то з наближенням 4 березня, граничного терміну до якого передбачене легальне перебування багатьох українців, починає з’являтись все більше питань.

Mykhailo SolovienkoЗ останніх новин можна дізнатись, що польський парламент разом з урядом вже розпочали роботу над поправками до закону, а це означає, що, хоч
і з великим запізненням, але з великою вірогідністю термін легального перебування буде продовжено. Решта деталей поки що залишається невідомими.
Якщо більшість норм закону ще мають певний запас часу, то деякі вже встигли втратити силу. Зокрема 31 грудня 2023 року закінчився термін, відведений законом з 23 березня 2023 року про спеціальне регулювання в галузі транспорту, для вільного користування водійським посвідченням виданим українськими адміністративними органами. Це означатиме, що відтепер буде застосовуватись чинна раніше норма права, яка після 6 місяців перебування в Польщі з метою тимчасового або постійного проживання зобов’язувала водіїв з України замінити водійське посвідчення виданим українськими адміністративними органами на водійське посвідчення польського зразка. Але знову ж таки, це все у випадку, якщо термін певного роду спрощення не буде продовжено.
Оскільки така ймовірність є, то слід нагадати, що для заміни українського водійського посвідчення потрібно звернутись до Відділу Комунікації за місцем проживання. Перелік документіву кожному місті чи ситуації може відрізнятись, але зазвичай це: документ, що посвідчує особу, документ що підтверджує легальність вашого перебування (статус UKR, карта побиту, віза тощо), документ що підтверджує проживання в місті подачі (прописка, заява особи чи фірми яка надає житло тощо), дійсне українське посвідчення водія (якщо термін дії посвідчення наближається до закінчення, то вас можуть додатково відправити за довідкою з лікарні, але це радше винятки), фотографія (35х45), заповнена заява (можна заповнити на місці) і оплата державного та консульського збору (якщо водійське посвідчення було виготовлене протягом останніх 10 років, то консульський збір оплачувати не потрібно, а термін виготовлення нового посвідчення значно скорочується, оскільки не потрібно відправляти документ на перевірку).

Konsultant ukraiński
Mykhailo Solovienko
do góry