Strona główna/Aktualności/Ukraina/Фінансова допомога УВКБ ООН для (..)

Фінансова допомога УВКБ ООН для воєнних біженців з України. Розбираємось у деталях оформлення та отримання допомоги

29.06.2022 Ukraina

Як повідомляє заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян, станом на 19 травня понад 5 мільйонів українців були вимушені тікати від розв’язаної Росією війни до країн Європейського Союзу. Значна кількість воєнних біженців вибрали місцем свого тимчасового прихистку Польщу, яка своєю чергою люб’язно та тепло зустріла сусідів. Польща також стала місцем, де багато міжнародних компаній та організацій надають свою допомогу. Однією з таких організацій стало Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

Mykhailo Solovienko. Zdj. Aleksander Król

Подати запит на допомогу від УВКБ ООН у розмірі 700 злотих на першу особу з сім’ї, яка є заявником та 600 злотих на кожного наступного члена родини (максимум 4 члени сім'ї) можна, якщо хоча б один із членів родини в’їхав в Польщу 24 лютого 2022 року або після цієї дати. Сім’я, як повідомляється на сайті організації, означає: дорослий, подружжя або цивільний партнер та діти віком до 18 років. Інших повнолітніх членів родини також можна вказати в запиті, але реєструватимуть їх окремо.

Першим кроком в отриманні допомоги є етап призначення зустрічі в одному з центрів реєстрації. Робиться це за допомогою онлайн-форми, посилання до якої можна знайти на інтернет-сторінці організації. Після відправлення анкети форма автоматично оновиться, що означатиме успішну реєстрацію вашої заявки. Наступним кроком буде очікування СМС повідомлення з вільною для зустрічі датою та адресою, куди слід звертатись. Після отримання СМС повідомлення Ви повинні з’явитись за вказаним місцем у вказаний час. При собі необхідно мати паспорт (як альтернатива посвідчення особи, або інший документ, який підтверджує особу), будь-який документ, який підтверджує дату вашого в'їзду в Польщу, а також у кожної дорослий особи повинен бути свій власний польський номер мобільного телефону. У зв’язку з великою кількістю охочих отримати допомогу час очікування може бути довгим, але враховуючи, що кількість центрів реєстрації стрімко збільшується, організація прагне скоротити цей час.

Після пройденої реєстрації Ви отримаєте особистий номер BLIK, за допомогою якого можна зняти вказану в повідомлені суму. Гроші потрібно зняти протягом 7 днів однією транзакцією. Через місяць Ви отримаєте новий номер BLIK і зможете зняти готівку повторно. У разі появи проблем з банкоматами потрібно звертатись за номером 61 856 52 66.

Наразі центри реєстрації працюють в 7 містах, з яких найближчим від Рибника є центр в Кракові. Як інформує УВКБ ООН незабаром такі центри відкриються і в інших містах Польщі, тому за цією інформацією, але також за багатьма іншими важливими інформаціями, варто слідкувати на офіційній інтернет-сторінки організації.

Mykhailo Solovienko

Konsultant ukraiński
Mykhailo Solovienko
do góry