Strona główna/Aktualności/Ukraina/Новий рік - нові надії та виклики

Новий рік - нові надії та виклики

20.12.2023 Ukraina

Добігає кінця черговий, вже 2023-й рік. Рік сповнений складних випробувань, рік надій, рік трагедій, рік єдності та незламності, тобто - ще один рік війни.

Mykhailo SolovienkoБільшість із вимушених переселенців в Рибнику з плином часу вже звикли й прилаштувались до локального способу життя: завели тут нові знайомства, влаштували дітей до школи, працевлаштувались чи навіть відкрили власну справу. Однак це не змінює факту, що більшою або меншою мірою абсолютна більшість сумують за рідною домівкою, котра для когось існує лише умовно, оскільки була майже вщент знищена через російську агресію.

Тим, хто усе-таки планує на свята відвідати близьких та родичів в Україні, слід пам’ятати про документ diia.pl (матеріал про diia.pl та інші матеріали доступні в електронному вигляді за посиланням rybnicka.eu у вкладці Ukraina) та взяти до уваги те, що у Різдвяний період на кордонах можливі досить великі черги.
У попередніх текстах я вже згадував про зміни в законі які продовжили термін перебування воєнних біженців до 4 березня, 31 серпня або 30 вересня, в залежності від обставин зазначених в законі. Оскільки термін легального перебування для усіх категорій так чи інакше закінчиться в наступному році то, поза сумнівом, що якийсь механізм перебування воєнних біженців з України буде прийнятий і набере чинності - зрештою війна триває і деяким людям просто не буде куди діватись. Єдиними питаннями залишаються: яким буде механізм та коли? Поки що на цю тему висловлюються тільки польські роботодавці, які бояться втратити значну частину українських працівників й виступають за продовження легальності перебування воєнних біженців та спрощеної процедури працевлаштування. Як тільки з’явиться бодай якась інформація - її відразу можна буде прочитати з тлумаченням у свіжому номері газети.
В новому році незмінними залишаються торішні побажання - спокою, здоров’я та мирного неба. До зустрічі в новому році!

Konsultant ukraiński
Mykhailo Solovienko
do góry