Strona główna/Aktualności/Ukraina/Українська пенсія та грошові (..)

Українська пенсія та грошові виплати за кордоном

13.09.2023 Ukraina

Віднедавна українці за кордоном, які були змушені у зв’язку з російською агресією виїхати з України та отримали тимчасовий захист в Польщі, одержали можливість отримувати пенсії й інші види грошової допомоги шляхом міжнародного поштового переказу. Насамперед, експериментальний проект уряду покликаний допомогти українцям, які в Україні отримували виплати поштою й не мають відкритих поточних рахунків для таких виплат.

Mykhailo SolovienkoПодати заяву про виплату пенсії та інших грошових допомог можна двома способами: заповнивши  електронну  заяву  онлайн  (доступна  за  адресою  www.ukrposhta.ua/ua/pensii/pensii-za-kordonom), або заповнити заяву у паперовому вигляді (зразок доступний на сайті «Укрпошти») та конвертом з приміткою «пенсія переказом» надіслати на адресу головного офісу Укрпошти у Києві (АТ «Укрпошта», вул. Хрещатик, 22, м. Київ, 01001, Україна).
У разі додаткових питань «Укрпошта» закликає звертатись за телефоном: +38 (044) 323-14-46.
Дещо складнішою є ситуація людей, які тільки досягли пенсійного віку й отримали право на призначення пенсії, або потребують поновити її. У такому випадку особі потрібно подати відповідну заяву до Пенсійного фонду України. Таку заяву можна подати у паперовому вигляді шляхом надсилання документів листом, або зробити це в електронному вигляду. Варіант з паперовою подачею документів потребуватиме від вас засвідчених дипломатичним представництвом / консульською установою України / нотаріусом копій документів та, у випадку якщо оригінал документа виданий іншою мовою, присяжний переклад. Значно простішим на перший погляд здається варіант з електронною подачею документів, однак там потрібний електронний підпис, який не є дуже популярним серед населення, а його отримання є трудомістким та відносно ситуації людей за кордоном довгим. З повним переліком необхідних документів і покроковою інструкцією дій можна ознайомитись на сайті Мінреінтеграції, або на сайті Посольства України в Республіці Польща у розділі «Пенсії».

Konsultant ukraiński
Mykhailo Solovienko
do góry