Strona główna/Aktualności/Ukraina/На черзі нові зміни

На черзі нові зміни

16.05.2024 Ukraina

Згідно з попередніми змінами до закону про допомогу громадянам України у зв’язку з бойовими діями 30 червня закінчується черговий граничний термін легального перебування для значної частини українців в Польщі.

Як і передбачалось раніше, саме до цього часу польські законодавці повинні напрацювати більш серйозні та комплексні зміни. Перші результати цієї роботи видно вже сьогодні в проекті майбутніх змін до закону.

З найголовніших нововведень варто відмітити продовження терміну легального перебування та зміни в системі фінансової підтримки. Так, відповідно до нових пропозицій змін до закону передбачається, що термін легального перебування громадян України зі статусом UKR буде продовжено до 30 вересня 2025 року. Також зміни стосуватимуться тих, хто перебував в Польщі до 24 лютого 2022 року. Аналогічно продовжать термін легального перебування осіб, у яких термін дії національних та шенгенських віз, карт тимчасового побуту, або інших вказаних в законі документів закінчився після 24 лютого 2022 року.

Щодо фінансових змін, то відтепер в законі передбачене фінансування грошової допомоги, пов›язаної з компенсацією витрат на проживання та харчування біженців у зв›язку з війною (так званих 40+) лише в об’єктах розрахованих на щонайменше 10 осіб або в об›єктах, що перебувають у власності або постійному управлінні суб›єктів державного сектору. Також в новому законі пропонується скасувати одноразову допомогу в розмірі 300 злотих.

Довгоочікувані зміни торкнуться також посвідок на тимчасове проживання. З наступного року планується запровадження спрощеної процедури отримання посвідки на тимчасове проживання строком до 3 років для осіб, які мають статус UKR. Для отримання посвідки саме за цією процедурою треба відповідати декільком вимогам.

Повний текст змін доступний на сайті Офісу Прем›єр-міністра Польщі і містить також норми які стосуються роботи лікарів, стоматологів та інших медичних працівників, шкільного обов’язку тощо. Поки всі ці пропозиції перебувають на етапі обговорень
і затверджень, одне можна сказати точно, що навіть якщо деякі деталі можуть бути змінені, то загальна тенденція змін рухається в сторону адаптації законодавства під людей, які вже триваліший час перебувають у Польщі.

Konsultant ukraiński
Mykhailo Solovienko
do góry